Harmonischen: Gehele belasting bestaat uit verlichting

Gehele belasting bestaat uit verlichting

In een bedrijf waar bijna de gehele belasting bestaat uit verlichting, is een stroom in de hoofdleiding gemeten. De installatie en de stroomwaarden van de harmonische componenten hebben in de praktijk geleid tot overbelasting van de kabels en transformator. De leiding was uitgelegd voor de nominale fasestroom. De stroom door de nulgeleider is echter groter dan de stroom door de fasen.


In een bedrijf waar bijna de gehele belasting bestaat uit verlichting, is een stroom in de hoofdleiding gemeten met het harmonische spectrum van onderstaande afbeelding. Het hoofdschema van de installatie en de stroomwaarden van de harmonische componenten staan in de afbeelding daaronder. In de praktijk heeft dit geleid tot overbelasting van de kabels en transformator. De leiding was uitgelegd voor de nominale fasestroom. De stroom door de nulgeleider is echter groter dan de stroom door de fasen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeten stroom bij vervuilende belasting.

 

Hoofdschema van de installatie.


Hoofdkabel

De totale fasestroom bedraagt:
 


De nulstroom bestaat uit de vectoriële sommatie van alle veelvouden van drie, en dan in drievoud omdat vanuit alle drie de fasen deze stroom in de nulgeleider gaat lopen. De stroom in de nulleider is:


De kabels (twee parallel gelegde grondkabels) zijn uitgelegd voor een maximale belasting van 350 A. De stroom in de nulgeleider is door vooral de 70% 3e harmonische ruim boven deze waarde. De kabels zouden minimaal op de stroom van 496 A moeten worden uitgelegd. Dit betekent in principe dat een derde identieke kabel parallel gelegd moet worden.

© 2016 - 2021 Schrijvende Meter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel