Harmonischen

Harmonischen zijn vervormingen in de spanning en de stroom. Een voorbeeld van een bron van harmonische stromen zijn alle gelijkrichters (zie figuur 4), die zowel bij kleine vermogens als bij grotere vermogens (als 6- of 12-pulsige bruggen) worden toegepast. De stroom die het net levert, is niet meer sinusvormig en kan dus opgebouwd worden uit een fundamentele stroom en vele ‘hogere harmonischen’. Andere voorbeelden van toestellen die een niet-sinusvormige stroom vragen en dus ook bijdragen aan de aanwezigheid van ‘hogere harmonischen’, zijn spaarlampen (zie figuur 5), frequentieregelaars en andere regelbare aandrijvingen, en LED-verlichting. Kortom, veel van de tegenwoordig toegepaste toestellen. De vraag is in hoeverre dit schadelijk is. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de grootte van de harmonische stromen en in hoeverre er al rekening mee is gehouden in het ontwerp van een installatie. Harmonische stromen zullen leiden tot: - hogere belasting van voedingsleidingen; -  hogere belasting van de voedende transformator; -  grote stromen door de nul- en soms ook PE-geleider.


Zeker in een zwak net (bijvoorbeeld aan boord van schepen of olieplatforms of bij noodbedrijf van een installatie met eigen generatoren) zullen grote harmonische stromen leiden tot een grote vervorming van de spanning. Een grote vervorming van de spanning leidt weer tot: - verstoring van besturingen/regelingen; - beschadiging van condensatoren; - oververhitting van motoren.


Kortom, er is alle reden om goed te kijken naar de harmonische stromen die er lopen en naar de vervorming die dit tot gevolg heeft in de spanning. In extreme situaties waar resonantie optreedt, kunnen al heel snel problemen optreden. In minder extreme situaties kan ernstige vermindering van de levensduur van componenten het gevolg zijn. Moeten we nu al weer de lampen vervangen of (bijvoorbeeld) de condensatoren? Ja, maar ook een controle op harmonischen kan ervoor zorgen dat deze vraag niet zo vaak meer wordt gesteld!

De conclusie is dat bij het ontwerpen van een installatie goed naar voornoemde aspecten moet worden gekeken. De onderlinge interactie tussen spanning en stroom is belangrijk, net als de verantwoordelijkheden van alle partijen (netbeheerders, aangeslotenen en fabrikanten). Een Power Quality-meting bij oplevering en in bedrijfneming van een installatie is geen overbodige luxe, net zo min als een continue bewaking van de stromen en vermogens die er op het aansluitpunt lopen. Preventief werk levert altijd rendement op!

┬ę 2016 - 2022 Schrijvende Meter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel