Blog

Power quality, kwaliteit van spanning en stroom

Een kortere levensduur van lampen, slecht werkende besturingen, verbrande kabels, oververhitte motoren, hinderlijk flikkerende verlichting, uitval van processen of een slechte benutting van de installatie. Dit zijn enkele van de veel voorkomende problemen die te wijten zijn aan de onvoldoende kwaliteit van spanning en stroom. Dit artikel belicht de belangrijkste ‘Power Quality’onderwerpen, zoals spanningsdip, harmonischen, flikker, aarding en transiënten.

Een onvoldoende kwaliteit van spanning en stroom veroorzaakt jaarlijks tientallen miljoenen euro aan kosten en waarschijnlijk zijn hiermee lang niet alle kosten boven water. Vaak zijn er nog veel verborgen kosten, zoals een kortere levensduur van motoren, transformatoren, condensatoren, lampen en andere toestellen die gevoelig zijn voor vervormingen in stroom en spanning. 

Conclusie

De kwaliteit van spanning en stroom zijn belangrijke onderwerpen om bij stil te staan. De levensduur van veel componenten in de installatie wordt nadelig beïnvloed door een slechte kwaliteit van de spanning en stroom. Ook leggen deze een onnodig beslag op de capaciteit van de installatie en leveren ze onnodige verliezen op. Een eerste stap in de bewustwording is het monitoren van de spanning en stroom. Na analyse van de kwaliteit kan worden gekeken naar de mogelijke vervormingen en de gevolgen hiervan. Waar nodig kunnen dan maatregelen worden genomen om de situatie te verbeteren.


Met dank aan Dr.ir. J.F.G. (Sjef) Cobben
 

© 2016 - 2022 Schrijvende Meter | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel